Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2012 14:09 - Приложение 1
Автор: jomaiv Категория: Технологии   
Прочетен: 2069 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.12.2012 14:13


Слънчевата радиация на границата между атмосферата и космоса има величина    1370 вт/м2 . На земната повърхност , в зависимост от географската ширина тази величина варира. За територията на България може да се приеме мощност на слънчевата радиация  около 1000 вт/м2 . Прието е при определяне ефективноста на слънчевите модули измерванията да протичат при същата мощност на светлинния поток , който е генериран от изкуствен източник. Слънчевата енергия достига до нас във вид на фотони с дължини на вълните, които определят цветовете които ние виждаме. В зависимост от вида на слънчевата инсталация енергията на фотоните се конвертира в електрически ток , топлина или двете заедно.Все още няма единно мнение коя технология взима връх в състезанието за по-добра ефективност на преобразуване. Лично моите предпочитания са на страната на Канадската фирма  MENOVA-SPAR , разработила комбинирания слънчев колектор  SPAR-140 за производство на ток и топлина едновременно. Технологията PARABOLIC TROUGH , е от типът слънчеви технологии с концентратори.Параболични концентратори нагряват топлоносител до температури 400 гр Ц и повече. Призведената топлина се съхранява в топлохранилище и се използва в парогенератор за производство на пара. Парата задвижва турбогенератор и така се произвежда трифазен ток. Недостатъка на тази система е, че се строят инсталации с голяма мощност което ги превръща в базов източник на електроенергия.

image

В Америка в пустинята Мохаве има такава централа, която работи безпроблемно от 1984 год до днес и има мощност 384 Мгвт. Тези централи се строят на места с голямо слънцесветене и мощност на дозата на слънчева радиация повече от 2700 кВтч/м2/год  Недостатък на системата е голяма загуба на произведената топлина , защото работят в така наречения Ранкин цикъл. Ако се пригоди системата да използва отпадната топлина в когенерационен цикъл на работа , нещата стават по приемливи , но това налага строителството на голямо селище в близост , за да бъде използвана топлината.Вероятно това е причината която възпрепятства масовото строителство на централи от този тип

image

От същия недостатък страда и друга технология с концентратори POWER TOWER . Както се вижда от фотографската снимка по-долу , тази система чрез огледала концентрира слънчевата енергия върху приемник разположен на върхът на кула. Произведената топлина се използва за производство на пара или нагрява въздух под голямо налягане за работа в така наречения Брайтън цикъл.

image

Описаните технологии не са пригодни за нашата географска ширина защото слънчевия потенциал  има стойност 1450 кВтч/м2/год и инсталации като цитираните по-горе ще бъдат с двойно по-малка ефективност.Във фотоволтаиката най-масовия тип колектори използват монокристален силиций , аморфен силиций , полагат се усилия за налагане на пазара на тънкослойната технология. Инсталации с такива модули имат ефективност между 14% и 6%.Произвеждат само електроенергия , а тяхната мощност варира от няколко киловата за битови цели до 5 мегавата за индустриални цели. Недостатъка на тези системи е , че пропускат да извлекат топлинна енергия от конвертираната падаща слънчева радиация.Има топлинни колектори които работят с коефициент на преобразуване до 80% , и висока температура на топлоносителя което ги прави приложими в голями хотелски комплекси. Тяхният недостатък е , че произвеждат само топлина и трябва да бъдат пазени от прегряване.Комбинираният слънчев колектор на MENOVA    SPAR-140 работи с фотоволтаични клетки от III-a --- V-a група на Менделеевата таблица . Клетките имат ефективност 40%  , а в работен режим при температури над 100 гр Ц имат ефективност 30%. Това позволява охлаждане с топлоносител при температура над 80 гр Ц . Така колектора работи с ефективност по ток 20% и ефективност по топлина 30%. Удобството при работа с такива колектори е  че предлагат нов поглед към  начина на производство , разпространение и употреба на произведената енергия , но което е далече по-важно , вече могат да се строят нови малки напълно енергонезависими , самозадоволяващи се с храни селища.Селището , локалната енергийна инсталация от напълно ВЕИ тип , топлохранилищата , парниците, инсталацийте за извличане на въглероден диоксид от атмосферата , електролизерите за производство на водород от вода и слънчева енергия , Сабатие реакторите за производство на Метан и още много други ВЕИ технологии , ще представляват единен комплекс , силно автоматизиран и ще представляват основния поминък на селището. С нарастване богатството на селището , ще се внедряват нови технологии и производства Това което казвам е така жадувания от хората нов начин на живот , поне половината човечество  може да живее по този начин .   По-долу са показани характеристиките на колектора.

imageimage
image



Гласувай:
0



Следващ постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jomaiv
Категория: Технологии
Прочетен: 46567
Постинги: 25
Коментари: 0
Гласове: 9
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930